Bjelken wrote:Praktisk fråga: Jag har fått in en katt bland hermelinerna, i ett svagt ögonblick köpte jag ett par WD diskar, en av dessa diskarna är installerad i en av mina NASar. Det är inga fel på disken men jag vill gärna byta den mot en Seagate barracuda så att jag får lika fabrikat i mitt RAID set.
Det finns egentligen ingen anledning till att ha samma fabrikat på diskarna. Betydligt viktigare är att du har diskar som verkligen är avsedda och fungerar bra i NAS/RAID tillämningar.
WD avråder från användning av desktop-diskar (Green, Blue, Black) i NAS/RAID. Långa trådar med klagomål från kunder i det internationella Qnap-forumet visar att Green-modellerna är en fullkomlig katastrof och Qnap avråder därför från användning av dem. Är det en Green du har skall du definitivt byta.
Barracuda är ett namn som Seagate inte använder längre men jag antar att det då handlar om ST3000DM001 eller ST2000DM001? Seagate rekommenderade tidigare dessa diskar för NAS/RAID men verkligheten i form av rapporter från kunder talar även här sitt tydliga språk och man bör byta ut dessa mot något pålitligare. Qnap har tidigare avrått från ST3000DM001 och har nu återigen gett den samma negativa omdöme. Rimligtvis borde detsamma gälla systermodellen ST2000DM001 men just den råkar av någon märklig anledning vara den enda i f.d. Barracuda-serien som Qnap ännu inte aktivt avråder ifrån. Jag gissar att det helt enkelt är ett förbiseende.
Det
här är Qnaps kompabilitetslista för diskar.
Diskar som kan rekommenderas är förstås enterprise-diskar från samtliga tillverkare som finns med på Qnaps kompabilitetslista men priserna brukar vara höga.
WD Red är prisvärd och specifikt avsedd för NAS/RAID men WD rekommenderar den bara i NAS:ar med upp till 5 diskar. Personligen tror jag inte på någon teknisk förklaring till detta utan att det bara är för att man anser att de som har råd med större NAS bör man kunna tvinga att köpa enterprise-modeller i stället så att man kan tjäna mer pengar på dem.
Även
Seagate har nu en speciell NAS-familj av diskar men den har bara funnits ute i någon månad eller så och det finns knappast några omdömen från kunder om dem (det enda jag sett var negativt, men det kan lika gärna bero på något annat).
WD Red har varit i drift i mer än ett år nu. De är mycket populära bland Qnap-kunder och får genomgående mycket goda omdömen. Jag själv är mycket nöjd med mina.
Om du absolut vill använda desktop-diskar skulle jag rekommendera dig att titta på Hitachi (om de går att få tag på fortfarande) eller Toshiba som tagit över flera av Hitachis desktop-modeller. Kunder som använt Hitachi har under flera år nästan bara lämnat positiva rapporter i forumet.
Det står inget ting om hur man byter disk om allt fungerar. Det ända som jag ser är att man bara tar ut den disk som man skall byta och låta NASen degradera sig och sedan är det bara att sätta in den nya disken och efter det så bygger NASen om RAID set. Är detta rätt uppfattat?
Alldeles rätt uppfattat.
En teoretisk fråga: Jag har läst att NASen tar max 16TB...
Alla Qnap som har tillräckligt många diskplatser för att idag nå gränsen
kan också använda större volymer än 16 TB. Begränsningen är enbart att man inte kan
migrera eller
expandera volymer förbi eller över gränsen 16 TB. Om man vill expandera volymen när man passerat gränsen 16 TB måste man i stället alltså installera om den helt, precis som du måste göra när du nu vill gå från RAID 5 till RAID 6.
Den dag det kommer diskar på 6 TB kan det däremot bli problem i vissa äldre och svagare modeller med 4 diskplatser, som sannolikt inte alls stödjer volymer över 16 TB.
Diskar på 5 TB väntas komma i början av 2014 men det tar nog åtminstone två till tre år innan diskar på 6 TB finns tillgängliga och dessutom är ekonomiskt försvarbara.
Qnap har idag en firmware i betatest för modeller i TS-X79-familjen som enligt uppgift skall lösa problemet med migrering och expansion över 16 TB (jag har ännu ingen TS-X79 så jag har inte kunnat prova).
När den funktionen anses stabil nog att rekommenderas även för produktionsmiljöer är det möjligt (men inte säkert) att något liknande kommer att släppas även för TS-X69 och möjligen, möjligen även för TS-X59 Pro II (som var de första modeller som stödde SATA 6Gb/s). Det är extremt osannolikt att äldre Qnap-modeller än så någonsin kommer att få stöd för expansion av volymer över 16 TB.
...men då är min fråga om det är det sammanlagda fysiska storleken på diskarna Tex 8 diskar * 2TB = 16TB eller är det så att NASen hanterar 16 TB i lagrings utrymme för lagrad data, då kan det bli (RAID6 + Hot spare) 4 diskare * 4TB (lagring) + 2 disk * 4TB (RAID6) + 1 disk * 4TB Hot spare = 7 diskar * 4TB = 28TB i fysisk disk storlek. Vilket stämmer utav dessa två exempel?
Gränsen 16 TB gäller den logiska volymens storlek, alltså det
användbara lagringsutrymmet. I ditt exempel med RAID 6 plus reservenhet blir den logiska volymen alltså 16 TB (egentligen 14,9 TB eftersom diskarna inte ger fullt 4 TB) och den sammanlagda fysiska kapaciteten på diskarna är i detta sammanhang ointressant.